رفتن به مطلب
کام به کام

باورهای غلط درباره مغز


yasi

ارسال های توصیه شده

[h=1]باورهای غلط درباره مغز

[/h]مغز یکی از پیچیده ترین اندام های بدن انسان است. این عضو کوچک، سخت ترین وظایف را در بدن به عهده دارد که شامل کنترل سیستمهای عصبی، راه رفتن، صحبت کردن، نفس کشیدن، فکر کردن و هزاران فعالیت دیگر می شود. مغز آن قدر پیچیده است که هر کدام از قسمتهای آن وظیفه انجام و کنترل کاری خاص را به عهده دارند و عدم فعالیت درست هر کدام از آن ها می تواند اختلالات بسیاری را برای هر فردی رقم بزند.

با وجود صدها سال تلاش بشر برای شناخت مغز هنوز هم موارد بسیاری وجود دارند که مبهم باقی مانده و پاسخی برای آن ها به دست نیامده است. پیچیدگی بسیار زیاد مغز و رمز و رازی که در آن وجود دارد سبب شده است تا انسان ها تصورات و شایعات زیادی را در مورد آن به راه بیندازند که بسیاری از این شایعات به مروز زمان به حقایقی تبدیل شده است که همگان آن را باور کردهاند. در ادامه چند شایعه رایج در مورد مغز انسان که درست نیستند و رواج پیدا کردهاند، را آورده ایم.

[h=2]آیا رنگ مغز خاکستری است؟[/h]http://img1.tebyan.net/big/1387/07/1479414016111052502270214103161274018929.jpg

تا به حال با خودتان فکر کردهاید که مغزتان چه رنگی است؟ ما رنگ های زیادی در بدنمان داریم که در خون، استخوانها و مایعات جاری به چشم می خورند.

ممکن است شما در مدرسه و کلاس های درس تان مغزهای پلاستیکی را دیده باشید که معمولا به رنگ سفید و یا صورتی کم رنگ و یا خاکستری کم رنگ هستند.

اما در واقع مغز انسانی که زنده است و فعالیت می کند، به رنگ های خاکستری، سفید، سیاه و قرمز است.

آن چه تا به حال شنیدهاید که مغز شما طوسی رنگ است، اصلا حقیقت ندارد. درست است که در مغز شما، همان طور که کارآگاه "پوآرو" به آن اشاره می کرد، سلولهای خاکستری وجود دارد اما این به آن معنا نیست که همه مغز خاکستری رنگ است.

[h=2]آیا گوش کردن به موتزارت شما را باهوش می کند؟[/h]حتما شما هم شنیده اید که اگر به موسیقی کلاسیک گوش کنید مغزتان فعالیت بیشتری کرده و حتی ممکن است باهوش تر شوید و تمرکز بیشتری پیدا کنید.

زنان باردار زیادی هستند که برای باهوش به دنیا آمدن فرزندان شان ساعت ها به موسیقی کلاسیک گوش می کنند و انتظار فواید زیادی از آن دارند. اما این تصور از کجا آغاز شد؟

سال 1950 یک پزشک گوش و حلق و بینی به نام آلبرت توماتیس ادعا کرد که گوش کردن به موسیقی موتزارت می تواند به افرادی که دچار مشکلات شنوایی هستند کمک کند.

سالها بعد و در دهه 1990 چندین دانشجو در دانشگاه کالیفرنیا حدود 10 دقیقه به موتزارت گوش کردند و سپس تست هوش دادند. آمار بالا رفتن جواب های آن ها تا 8 درصد بود که سبب شد این فرضیه قوت بیشتری گرفته و به مدرکی تائید شده تبدیل شود.

اما خیلی زود یکی از استادان دانشگاه کالیفرنیا ادعا کرد گوش دادن به موسیقی موجب شده است که عکس العمل دانش آموزان بهتر و پاسخهای آن ها دقیق تر شود و این کار هرگز نتوانسته است قابلیت هوشی آن ها را بالا ببرد.

موضوعی که وجود دارد آن است که قطعا گوش دادن به موسیقی کلاسیک مانند موتزارت هیچ آزار و صدمه ای به شما نخواهد رساند، ولی هرگز باعث باهوش شدن شما هم نخواهد شد.

 

[h=2]وقتی چیزی یاد می گیرید مغزتان چین می خورد؟[/h]http://img1.tebyan.net/big/1387/07/47253155105186116187185171952507038146128247.jpg

وقتی به این که مغزتان چه شکلی دارد می اندیشید احتمالا به جسمی نسبتا کوچک فکر می کنید که خاکستری رنگ است و سطح آن را چین و چروک های بسیاری پوشانده است.

آن چه حقیقت دارد آن است که هر چه سن بالاتر می رود تا به بلوغ نزدیک شود، مغز اندازه بزرگ تری پیدا می کند. برای این که مغز در جمجمه جا بگیرد، به مرور زمان به طور خودکار در خود جمع می شود تا در کاسه ی سر جا بگیرد.

اگر تمامی چین و چروک های مغز را باز کنیم مغز به اندازه یک روبالشی بزرگ خواهد شد و تنها این نکته قطعی است که شکل مغز هر فردی با فرد دیگر تفاوت هایی خواهد داشت.

با وجود این اطلاعات مطمئن باشید که با هوش بالاتر، چین و چروک های مغز شما بیشتر نمی شود و از همان زمان ابتدای تولد این چروک ها وجود داشته و باقی خواهد ماند.

[h=2]آیا مغز انسان بزرگ ترین مغز است؟[/h]حیوانات زیادی وجود دارند که کارهایی شبیه اعمال انسان انجام می دهند که رفتارهایی همچون پیدا کردن راه حلی برای مشکلات، هوشیاری و نشان دادن احساسات به یکدیگر از جمله آن هاست. در حالی که هنوز ارائه دادن مدارک برای اثبات آن که انسان باهوش ترین حیوانات است، ادامه دارد، اما آنچه بدیهی است آن است که انسان باهوش ترین مخلوقات است.

 

از آن جایی که معمولا بسیاری از افراد تصور می کنند که باهوش بیشتر به معنای مغز بزرگ تر است ،ممکن است تصور شود که مغز انسان اندازه بزرگ تری نسبت به سایر مخلوقات دارد. اما این درست نیست.

یک مغز معمولی به طور میانگین 1 کیلو و 361 گرم وزن دارد.

 

دلفین که باهوش ترین حیوانات است، مغزی به وزن 5/1 کیلو دارد، اما وال نوزاد که میزان هوش او از دلفین بسیار کمتر است، مغزی به وزن 7 کیلو و 800 گرم دارد. سگ ها و اورانگوتانها که حیوانات نسبتا باهوشی هستند نیز مغزهای کوچکی دارند که نشان می دهد اندازه مغز با میزان هوش ارتباطی ندارد.

 

 

 

همشهری آنلاین

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

[h=1]

[/h]چند مورد دیگر از رایج ترین خرافات مطرح شده درباره مغز را برای تان آورده ایم:

 

 

 

[h=2]آیا هنگام قطع شدن سر از بدن، مغز برای چند ثانیه همچنان کار می کند؟[/h]http://img1.tebyan.net/big/1387/07/178142553012689937218517724166193757195.jpg

زمانهای قدیم قطع کردن سر مجرمان برای مرگ آن ها کاری عادی بود. گیوتینها برای مرگ های سریع استفاده می شدند و صدها نفر به این روش اعدام شدند.

آن چه در زمان های قدیم رایج شده بود این بود که زمانی که سر از بدن جا می شود برای حدود 30 ثانیه پلک زدن هنوز ادامه دارد و حتی چشم ها به اطراف نگاه می کنند. این تصور تا سال های سال ادامه داشت و هنوز هم بسیاری بر این عقیده هستند.

آن چه پزشکان امروزی مدعی هستند آن است که رفتارهایی که از اعضای صورت بر می خیزد، نه از روی آگاهی بلکه عکس العملهای ماهیچههای بدن است و در واقع حرکتی کنترل شده وجود ندارد.

به محض این که ارتباط مغز با قلب قطع شود مغز به حالت کُما فرو رفته و می میرد.

این حالت نیز تنها 2 تا 3 ثانیه طول می کشد و آن قدر سریع است که هیچ کس متوجه آن نخواهد شد.

[h=2]آیا اختلال در مغز دائمی است؟[/h]اختلال در مغز یکی از بزرگ ترین مشکلاتی است که ممکن است برای مغز پدید آید. با این که مغز ظاهری بسیار پیچیده و هیجان انگیز دارد، اما در عین حال آن قدر شکننده است که به محض وارد شدن مشکلی برای سلولها، قدرت دفاع از خود را از دست می دهد.

اختلالات مغزی به دلایل مختلفی هچون عفونت و یا تصادفات ممکن است پدید آید و تعریف درست آن "از بین رفتن سلولهای این ارگان" است.

http://img1.tebyan.net/big/1387/07/175593537112220128126130101766425511312040.jpg

برای بسیاری از انسانها اختلال در مغز به معنای فرو رفتن فرد به "زندگی گیاهی" است و هیچ راه برگشت و مداوایی وجود ندارد و دست کم انسانی که به آن مبتلا شده است تا پایان عمر باید استفاده از دست و پا و حرکت را فراموش کند.

اما این موضوع همیشه صحت ندارد. آسیب و تخریب مغز در شکلهای مختلفی بروز می کند و این که چه اثری بر انسان ها می گذارد بستگی به آن دارد که این اتفاق در کجا و چه قدر بد رخ داده باشد.

یک صدمه سطحی مغز هم مانند ضربه مغزی زمانی صورت می گیرد که مغز از جای خود درون جمجمه تکان می خورد و سبب خونریزی و عدم کار صحیح در آن می شود. مغز از پس ضربات و مشکلات سطحی خیلی خوب بر می آید و بر خلاف تصور همه، صدمات مغزی به عدم توانایی منتهی نمی شود.

جراحی مغز و برداشتن لختههای موجود در مغز می تواند توانایی آن را دوباره برگرداند و در شرایط بسیار بد، عدم تحرک و از کار افتادگی حاصل خواهد شد.

آن چه در مورد جراحات مغزی شایان ذکر است آن است که اگر رشته عصبها آسیب دیده باشند، هیچ راهی برای ترمیم وجود ندارد، اما اگر محل الصاق عصب ها دچار آسیب دیدگی شده باشد ترمیم صورت می گیرد.

نکتهای که باید به آن توجه داشت آن است که مسائل بسیاری وجود دارد که در مورد مغز ناشناخته است و پزشکان هم حتی ممکن است نتوانند پیش بینی کنند که یک اختلال مغزی تا چه اندازه امکان دارد بهبود یابد.

[h=2]آیا با استفاده از مواد مخدر، داخل مغز حفره ایجاد می شود؟[/h]این که داروهای مخدر چه تاثیراتی روی مغز می گذارند متفاوت است. برخی معتقدند تنها داروهای بسیار قوی، مغز را با اختلال رو به رو می کنند و برخی نیز معتقدند که بار اول استفاده از مواد مخدر بیشترین تخریب را به جا خواهد گذاشت.

شایعات متفاوتی ارائه شده است که مواد مخدری هم چون کوکائین و اکستازی می تواند داخل مغز حفره ایجاد کند، اما حقیقت آن است که تنها چیزی که می تواند در مغز ایجاد سوراخ کند مته های پزشکی است. این تصور که مواد مخدر این کار را با انسان می کنند اشتباه است، اما آن چه اثبات شده آن است که این مواد می توانند تاثیرات مضر بلند مدت و کوتاه مدت زیادی روی مغز بگذارند.

تنها تاثیری که از مواد مخدر روی مغز اثبات شده آن است که استفاده از آن ها می تواند تغییراتی در شکل ظاهری و رشد مغز به وجود آورد و به همین دلیل است که تغییر در رفتارهای یک فرد معتاد بسیار سخت خواهد بود.

[h=2]آیا تنها از 10 درصد مغزمان استفاده می کنیم؟[/h]http://img1.tebyan.net/big/1387/07/60238220172250771441621416186177146281121.jpg

 

این که هر فردی تنها از 10 درصد مغزش استفاده می کند یکی از رایج ترین خرافاتی است که در مورد مغز وجود دارد.

علاوه بر دست کم 100 بیلیون رشته عصبی که در مغز دائما مشغول به فعالیت هستند، بخش های مختلف مغز که هر کدام یک حرکت و رفتار را کنترل می کنند نیز، همیشه مشغول فعالیتند.

اسکنهای انجام شده از مغز نشان می دهد که این ارگان همواره در حال کار است و مهم نیست ما در حال انجام چه فعالیتی هستیم، بلکه مغز مدام مشغول به کار است و تنها زمانی از کار باز می ایستد که دچار اختلال شدید مغزی شده باشیم.

پس ما از تمام مغزمان استفاده می کنیم و هیچ نقطه از آن نیست که بی استفاده مانده باشد.

 

 

 

 

 

همشهری آنلاین

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

بایگانی شده

این موضوع بایگانی و قفل شده و دیگر امکان ارسال پاسخ نیست.

×
×
  • اضافه کردن...