رفتن به مطلب
کام به کام

فرزند خواندگی و 10 سال انتظار برای یک ارزو


yasi

ارسال های توصیه شده

10سال انتظار برای یک آرزو

شنبه 21 تیر 1393

 

فرزند خواندگی داستان کهنهای دارد شاید به قد و قدمت تاریخ. حتی روزگاری که قانون نوشته شده ای وجود نداشت، اعضای قبیله نمی گذاشتند کودکی بی سرپناه بماند.

 

http://images.hamshahrionline.ir/images/2014/7/position36/14-7-12-1072117-5.jpg

 

 

منهاي پيشينه تاريخي ماجرا، هميشه «فرزند خواندگي» راهحل زوج هايي بوده كه بچه دارشدن قسمت شان نشده است. تا سال گذشته و بازنويسي قانون حمايت از كودكان و نوجوانان بيسرپرست و بد سرپرست، آنهايي كه در تب داشتن فرزند ميسوختند همه گناه ها را به گردن قانوني مي انداختند كه خواسته هاي آنها را برآورده نميكرد. حالا و چندماه پس از اجرايي شدن قوانين جديد، رئيس سازمان بهزيستي كشور از رضايت نسبي اين افراد و بهتر شدن شرايط خبر ميدهد.

 

همايون هاشمي ميگويد: سالانه حدود يك هزار و 850تا 2هزار نفر در سيستم مراقبتهاي شبانه روزي سازمان پذيرش ميشوند اما تقريبا يك هزار و850تا يك هزار و 900نفر در همين سيستم ترخيص داريم و تعداد افرادي كه در بهزيستي ميمانند كاهش يافته. اين اتفاق به اين دليل است كه خدمات مددكاري تخصصيتر از گذشته شده و قانون هم دست سازمان را براي فرزندخواندگي و خانوادههاي امين موقت بازتر گذاشته است. پيشبيني ميشود با تصويب اين قانون 40تا 50درصد افراد مقيم در مراكز بهزيستي وارد كانون خانواده شوند.

 

از مجموع 23هزار كودك و نوجوان بيسرپرست و بد سرپرست كه تحت پوشش خدمات مستمر سازمان بهزيستي هستند، سرپرستي تنها 13هزار و 500نفر يعني حدود 60درصد اين افراد به خانوادههاي واجد شرايط واگذار شده و بقيه اين تعداد كه حدود 9هزار و 500نفر هستند تحت مراقبتهاي شبانه روزي سازمان بهزيستي قرار دارند تا بهدليل بدسرپرست بودن، دادگاه تكليف سرپرستي آنها را مشخص كند.

 

با اين حال قانون فعلي باز هم مشكلاتي را ايجاد ميكند. مثلا براساس اين قانون كودك و نوجوان زير 16سال كه سرپرستي وي به سازمان بهزيستي كشور واگذار شده، بعد از 2سال از آن تاريخ، اگر پدر و مادر يا جد پدري وي براي اعلام سرپرستي مراجعه نكند و فردي از اقوام وي نيز متقاضي سرپرستي نباشد، ميتواند با صلاحديد سازمان بهزيستي در اختيار خانوادههاي متقاضي فرزند خواندگي قرار بگيرد. مشكل اما مهلت 2سالهاي است كه در نتيجه آن سن اين كودكان بالاتر رفته و خانوادههاي كمتري متقاضي فرزندخواندگي آنها شوند. خانواده معمولا دوست دارند كودكان زير 2سال را به سرپرستي بگيرند تا كودك گذشته را بهخاطر نياورد و مطابق ميل آنها تربيت شود. البته چشيدن طعم شيرين داشتن خردسال را هم نبايد فراموش كرد.

 

به گفته رئيس سازمان بهزيستي كشور سال گذشته حدود يك هزار و 200بچه (حدود 13درصد) واجد شرايط فرزندخواندگي به خانوادههاي فاقد فرزند واگذار شدهاند و مابقي اين تعداد كه 87درصد جامعه آماري اين سازمان را تشكيل ميدهند داراي خانوادههاي بدسرپرست بودهاند كه دستكم بايد 2سال براي واگذاري آنها به خانوادههاي متقاضي صبر كرد.

 

 

سالهاي انتظار

آنطور كه همايون هاشمي ميگويد هماكنون تعداد متقاضيان سرپرستي فرزند در كشور حدود5/7 برابر تعداد بچههايي كه واجد شرايط فرزند خواندگي هستند. يعني به ازاي هر بچه 5/7زوج (15زن و شوهر) وجود دارد كه اين تعداد در تهران به 11زوج ميرسد اما بهزيستي تنها امكان واگذاري يك بچه واجد شرايط (بي سرپرست) به زوجين را دارد و بقيه اين افراد بايد در نوبت بمانند. اين يكي از دلايل طولاني شدن زمان فرزندخواندگي است؛خانوادههايي كه گاهي بيش از 10 سال در نوبت ميمانند تا بتوانند كودكي را به فرزند خواندگي قبول كنند.

 

رئيس سازمان بهزيستي سختگيري در تأييد خانواده را لازم ميداند و ميگويد: سازمان بهزيستي متولي استيفاي حقوق بچه هاي بيسرپرست و بد سرپرست است نه استيفاي حقوق خانوادههايي كه دنبال فرزندخواندگي هستند. براي همين در انتخاب اين خانواده ها سختگيري ميشود. او البته اين نكته را هم ميگويد كه علت طولانيشدن فرايند فرزندخواندگي نه بهدليل تعلل مسئولان بهزيستي كه به دليل اين موضوع است كه فرزند واجد شرايط فرزند خواندگي ندارند؛ اگر فرزند واجد شرايطي در سازمان باشد ما راضي به نگهداري طولاني مدت از وي نميشويم و ترجيح اين است كه اين كودك هر چه سريعتر به كانون خانواده برود.

 

به گفته وي، اگر كودك و خانواده واجد شرايطي باشد كل زمان تعيين تكليف قانوني از دادگاه حدود 5/2 ماه زمان ميبرد كه بعد از اين زمان خانواده متقاضي بايد فرايند مصاحبه با مددكار سازمان، بازديد از منزل و مشاورههاي قبل و بعد از فرزند خواندگي و فرزندپذيري را پشتسر بگذارد و در نهايت 6ماه طول ميكشد تا خانوادهاي كه در نوبت فرزند خواندگي است داراي فرزند شود.

 

 

 

بي سرپرست ها

 

اما تكليف ساير بچه هايي كه واجد شرايط فرزند خواندگي نيستند چه ميشود؟ هاشمي در اينباره ميگويد: حدود 13هزار و 500نفر از بچههايي كه به بهزيستي سپرده شدهاند در خانوادههاي جايگزين زندگي ميكنند؛ يعني سرپرستي اكثريت اين بچه ها با نظارتهاي مددكاري و كارشناسي سازمان به خانوادههاي سببي و نسبي خودشان واگذار شده و كمكهزينه نگهداري از اين بچه ها نيز ماهانه حدود يك ميليون و 750هزار ريال است كه در اختيار خانواده سرپرست قرار ميگيرد.

 

 

تعدادي از اين بچه ها هم با نظارت سازمان تحت پوشش خانوادهاي امين موقت (شبه خانواده) هستند كه زمان نگهداري از آنها محدود و تازماني است كه والدين بچه ها صلاحيت لازم را براي نگهداريشان به دست بياورند. سازمان بهزيستي در حال تدوين آيين نامه اي براي اين موضوع است و تا 2ماه آينده جزئيات اين شيوه سرپرستي اعلام خواهد شد.

همشهری انلاین

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

[h=3] شرایط جدید برای فرزند خواندگی

[/h]

 

:

سرپرستی از کودکان و نوجوانان بیسرپرست (فرزندخواندگی) با مصوبه مجلس شورای اسلامی به واگذاری بخشی از دارایی به کودکان یا نوجوانان تحت سرپرستی مشروط شد.

 

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز و در ادامه بررسی موادی از لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست تصویب کردند: دادگاه درصورتی حکم سرپرستی صادر میکند که درخواست کننده، بخشی از اموال یا حقوق خود را به کودک یا نوجوان تحت سرپرستی تملیک کند.

بر این اساس، تشخیص نوع و میزان مال یا حقوق مزبور با دادگاه است و در مواردی که دادگاه تشخیص دهد اخذ تضمین عینی از درخواستکننده ممکن یا به مصلحت نیست و سرپرستی کودک یا نوجوان ضرورت داشته باشد، دستور اخذ تعهد کتبی به تملیک بخشی از اموال یا حقوق در آینده را صادر و پس از قبول درخواستکننده و اجرای دستور، حکم سرپرستی صادر میکند.

 

همچنین براساس ماده دیگری از این لایحه، درخواستکننده منحصر یا درخواستکنندگان سرپرستی باید متعهد شوند که همه هزینههای مربوط به نگهداری، تربیت و تحصیل افراد تحت سرپرستی را تأمین کنند.

 

این حکم حتی پس از فوت سرپرست منحصر یا سرپرستان نیز تا تعیین سرپرست جدید برای کودک یا نوجوان جاری است. به همین منظور سرپرست منحصر یا سرپرستان موظفند با نظر سازمان بهزیستی، خود را نزد یکی از شرکتهای بیمه به نفع کودک یا نوجوان تحت سرپرستی بیمه عمر کنند.

همچنین ماده 16 این لایحه بهدلیل آنکه خلاف قانون اساسی شناخته شد برای بررسی بیشتر به کمیسیون تخصصی ارجاع یافت.براساس این ماده قرار بود اداره امور و داراییهای صغار با نظارت سازمان بهزیستی تا زمان رسیدن به سن رشد بر عهده سرپرست منحصر یا سرپرستان باشد و آنها مکلف باشند به تملیک و انتقال داراییهای کودک یا نوجوان به نام وی اقدام کنند مگر اینکه به حکم دادگاه صالح ترتیب دیگری برای اداره اموال این دسته از افراد مقرر شده باشد.

 

در ادامه بررسی مواد این لایحه، نمایندگان تصویب کردند که حقوق و تکالیف سرپرست کودک یا نوجوان تحت سرپرستی از لحاظ نگهداری، تربیت، نفقه و احترام نظیر حقوق و تکالیف پدر و مادر و اولاد باشد.

 

 

ادامه بررسی این لایحه به جلسه بعدی مجلس موکول شد.

 

 

همشهری انلاین

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

[h=3]

سالانه 8 هزار ایرانی متقاضی فرزندخواندگی هستند

[/h]

همشهری آنلاین:

 

 

مدیرکل دفتر شبه خانواده سازمان بهزیستی کشور گفت، سالانه هشت هزار نفر متقاضی فرزندخواندگی در کشور هستند

به گزارش خبرگزاری مهر حمیدرضا الوند یکشنبه 18 اردییهشت در حاشیه بازدید از مراکز خیریه بهزیستی بابل در جمع خبرنگاران افزود: این تعداد تقاضا هفت برابر بیشتر از کودکان زیر پوشش بهزیستی بوده و همچنین از این تعداد 57 درصد متقاضی فرزند دختر و 43 درصد متقاضی پسر هستند و حدود 91 درصد نیز متقاضی فرزندان زیر دو سال هستند.

 

وی خاطر نشان کرد: بر اساس ضوابط جدید وجود پرستار در مراکز نگهداری کودکان زیر پوشش بهزیستی الزامی است و بر این موضوع نظارت می شود.

 

الوند درادامه از اصلاح قانون نگهداری کودکان بد سرپرست در مجلس خبر داد.

 

وی افزود: اصلاح این قانون در سال 88 در مجلس مصوب شد و در حال حاضر در شورای نگهبان در حال بررسی است و با توجه به اینکه تعدادی از بچهها با داشتن خانواده از نعمت خانواده محروم هستند و با توجه به اهمیت اسلام نسبت به خانواده نیاز است این کودکان از نعمت خانواده برخوردار شده و در کنار کانون گرم خانواده به زندگی بپردازند.

 

الوند با اشاره به اینکه زمان واگذاری فرزند به خانوادهها حدود سه تا شش ماه است، تصریح کرد: در شش ماه اول کودک به صورت آزمایشی به سرپرست موقت سپرده میشود و کارشناسان بهزیستی ماهانه به وضعیت کودک در خانواده نظارت کرده و زمانی که خانواده محل امنی برای کودک باشد به خانواده سرپرستی دائمی داده ولی به صورت پنهانی بر وضعیت کودک در آن خانواده نظارت میشود.

 

وی تصریح کرد: یکی از برنامههای ما نحوه واگذاری کودک بر اساس ابلاغ و ضوابط است چرا که در گذشته اجازه نمیدادند به مراکزغیردولتی برای نگهداری کودکان زیر سه تا شش ساله یارانه پرداخت شود ولی با ابلاغ جدید به کلیه مراکز غیردولتی یارانه و کمکهای بلاعوض پرداخت میشود.

 

الوند در پایان از تدوین ضوابط جدید برای واگذاری کودکان سه تا شش سال به مراکز غیردولتی خبر داد و افزود: تاکنون برای دو استان کشور مجوز نگهداری این کودکان را صادر کردیم

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

[h=3] آخرین جزئیات لایحه فرزندخواندگی

[/h]

همشهری آنلاین:

 

 

مدیرکل امور کودک و نوجوان سازمان بهزیستی ضمن تشریح آخرین وضعیت لایحه حمایت از کودکان بی سرپرست و بد سرپرست گفت: آیین نامه این لایحه با همکاری وزارتخانه های دادگستری، کشور و رفاه بزودی تدوین میشود.

 

به گزارش مهر، حمید رضا الوند در مورد لایحه حمایت از کودکان بی سرپرست و بد سرپرست که سال گذشته در مجلس به تصویب رسید، گفت: این لایحه که در مجلس و همچنین شورای نگهبان به تصویب رسید در انتظار تدوین آیین نامه و همچنین تصویب نهایی از سوی هیات دولت است که پس از آن برای اجرایی شدن آماده شود.

 

وی گفت: با استفاده از نظر کارشناسان، متخصصین و حقوقدانان پیش نویس این آیین نامه در سازمان بهزیستی تهیه شده و اواخر سال گذشته برای تدوین نهایی آیین نامه به وزارت رفاه ارسال شده است.

 

به گفته مدیرکل امور کودک و نوجوان سازمان بهزیستی برای تدوین آیین نامه نهایی باید 3 وزارتخانه کشور، دادگستری و تعاون، کار و رفاه اجتماعی نسبت به این امر اقدام کنند که البته سازمان بهزیستی نیز حضور دارد.

 

وی تاکید کرد: در هفته جاری اولین جلسه تدوین آیین نامه در وزارت رفاه با حضور نمایندگان وزارتخانه های ذیربط تشکیل می شود و پس از آن به کمیسیون تخصصی دولت فرستاده می شود و در نهایت باید پس از اعمال اصلاحات احتمالی در کمیسیون لوایح دولت، در هیات وزیران به تصویب برسد.

 

الوند گفت: این آیین نامه 20 ماده دارد که به دلیل اینکه پیش نویس آن از سوی سازمان بهزیستی آماده شده زمان زیادی برای بررسی و تصویب نهایی به طول نمی انجامد و امیدواریم در آینده نزدیک برای اجرایی شدن آماده شود.

 

وی با اشاره به اینکه پس از بررسی، مواردی که ابهام دارد به طور کامل مشخص و رفع خواهد شد، افزود: در نهایت از سوی دولت به سازمان بهزیستی برای اجرا ابلاغ میشود.

 

مدیرکل امور کودک و نوجوان سازمان بهزیستی تاکید کرد: با اجرایی شدن قانون جدید کودکانی که برای واگذاری باید 3 سال از تحت پوشش بودن آنها در سازمان بهزیستی می گذشت از این پس به عنوان فرزندخوانده به خانواده ها سپرده می شوند و در این صورت بسیاری از مشکلات ما در رابطه با فرزندخواندگی برطرف میشود.

 

به گفته وی، در صورت اجرای قانون جدید فرزندخواندگی بسیاری از کودکان بد سرپرست و بی سرپرستی که در گذشته امکان واگذاری آنها به خانواده های جایگزین وجود نداشت، فراهم می شود.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

بایگانی شده

این موضوع بایگانی و قفل شده و دیگر امکان ارسال پاسخ نیست.

×
×
  • اضافه کردن...