Soaa ارسال شده در مهر 23، 2013 اشتراک گذاری ارسال شده در مهر 23، 2013 http://www.learncloob.ir/wp-content/uploads/9215_958-380x350.jpg یکی از مشکلاتی که اکثر روزه *داران در ماه مبارک رمضان با آن مواجه می* شوند، بوی ناخوشایند دهان است که گاهی علاوه بر خود فرد، ممکن است اطرافیان او را نیز آزار دهد. البته این مشکل برای بعضی *ها فقط به ماه رمضان منتهی نمی* شود؛ یعنی در برخی افراد، بوی ناخوشایند دهان* در ماه* های دیگر سال نیز وجود دارد. برای* آشنایی با راه* های رفع بوی دهان از طریق تغذیه*، پای صحبت متخصصان تغذیه و رژیم* درمانی نشسته *ایم. مصرف غذاهای خشک را محدود کنید دکتر سید رضا راست *منش، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، معتقد است که بوی بد دهان علل مختلفی دارد. بیماری* های گوارشی نظیر زخم *های معده که علت عمده ی آن هلیکوباکترپیلوری است می*تواند سبب خروج بوی نامطبوع از دهان شود. در این حالت، این بو با تجویز داروهای خاصی از سوی پزشک کنترل می *شود. گاهی بوی بد دهان به دلیل زیاده *روی در مصرف غذاها است، آن هم غذاهایی که ترکیبات ناهمگونی با هم دارند. یکی دیگر از علل بوی بد دهان عدم استفاده از مسواک و نخ دندان است. بویی که در ماه مبارک رمضان از دهان خارج می *شود، به دلیل نخوردن غذا است. هنگام نخوردن غذا، بدن برای تولید انرژی به ذخایر چربی روی می آورد و طی سوختن چربی ها در کبد، کتون ها تولید می* شوند که باعث ایجاد این بو می شوند. در روزهای اول ماه مبارک رمضان، به* دلیل این که کبد آمادگی کافی را برای سوزاندن مقدار زیادی چربی ندارد، این بو بیشتر است، اما به تدریج که توانایی کبد برای این کار بیشتر می *شود، مقدار کتون تولید شده کم می شود. آن چه باید به آن توجه داشت، این است که این بو طبیعی است و نیاز به راه و روش* خاصی برای درمان ندارد. فقط می *توان با انجام کارهایی که در ذیل به آن اشاره می* شود از میزان آن کم کرد: کسانی که غیر از ماه مبارک رمضان، در ایام دیگر سال هم در روزه می گیرند، کمتر دچار بوی بد دهان می* شوند، چون کبد آن ها آماده *تر است تا چربی* های اضافه را بسوزاند. می *توان با مصرف غذاهای خنک، نعناع یا برخی سبزیجات خشک دیگر این بو را به طور موقتی از بین برد. در افرادی که بعد از خوردن سحری مسواک نمی *زنند، به دلیل باقی ماندن غذاها در لا به* لای دندان* ها و در حفرات دهان این بو بیشتر و نامطبوع* تر است. در طی روزهای معمولی به دلیل نوشیدن مایعات، آب و چای ، بزاق دهان پیوسته تازه می شود و این بو کمتر است، اما در روزه* داری به دلیل این که امکان تازه شدن آب دهان کمتر است، باقی ماندن غذاها در بین دندان ها همراه با تولید کتون ها، بوی بد بیشتری را ایجاد می* کند. علت اصلی، چربی* ها هستند دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، می* گوید: ” در حالت روزه* داری و گرسنگی طولانی مدت، بعد از گذشت چند ساعت که ذخایر قندی بدن تمام می *شود، بدن برای تولید انرژی به چربی ها روی می *آورد. در اثر سوزاندن چربی ها، موادی به نام کتون در بدن ساخته می *شوند که بوی آنها از راه تنفس خارج می* شود. البته این موضوع در همه ی افراد، یکسان اتفاق نمی *افتد و در بعضی ها بیشتر و در برخی دیگر کمتر است.” بوی بد دهان در ماه رمضان، عمدتا به دلیل تولید ترکیبات کتونی است و ربطی به نوع ماده ی غذایی مصرفی در افطار و سحر ندارد. دکتر کیمیاگر می *گوید: “خوردن چربی *ها و گوشت* ها تاثیر چندانی در این امر ندارند. البته اگر میزان مواد قندی خورده شده بیشتر باشد، این بو کمتر خواهد بود. در کل، ماهیت روزه این* طور است که بدن باید چربی *های اضافه را بسوزاند و یکی از مزایای روزه گرفتن هم همین است. پس نباید زیاد نگران بود، زیرا با گذشت زمان این بوی ناخوشایند، کمتر می *شود. نکته ی قابل توجه آن است که این بو در افراد چاق کمتر و در خانم *ها و بچه* ها بیشتر است. همچنین در افرادی که بدون سحری روزه می *گیرند نیز زیاد است.” پس به خاطر بسپارید… * در وعده ی سحری، طوری برنامه* ریزی کنید که فرصت کافی برای مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را داشته باشید. * از مصرف غذاهای خیلی داغ، تند، ترش و اسیدی خودداری کرده و یا حتی* المقدور کمتر مصرف کنید، زیرا با مصرف این نوع غذاها پُرزهای چشایی دهان دچار ساییدگی می *شوند و این کار به خشک شدن آب دهان کمک می کند و سبب بوی بیشتر دهان می* گردد. پس خوردن چای داغ یا آب *لیمو باید کم و یا به *طور کلی حذف شود. * ماه رمضان، زمان خوبی برای تمرین کردن اصول غذایی با نظم خاص است. زیاد*ه* روی در مصرف غذا را کنار بگذارید؛ مثلا اگر فردی هستید که زیاد قهوه و چای مصرف می* کنید، در این ماه از نوشیدن چای داغ اجتناب کنید. شاید خوردن چای داغ و مخصوصا پُررنگ در هنگام سحر برای دو ساعت کمک کننده باشد، اما در طول روز سبب خشکی دهان می *شود. * سعی کنید غذاهای نرم *تر و لطیف *تر نظیر فرنی *ها و حریره *ها را بیشتر مصرف کنیم که پُرزهای دهان را نوازش داده و سبب تحریک غدد بزاقی* تان شود. * از مصرف میوه* ها و سبزی* های ترش پرهیز کنید، زیرا این مواد غذایی سبب کاهش ترشح بزاق و خشکی دهان می *شوند. به* طور کلی، خوردن غذاهای خشک به همراه نزدن مسواک و افزایش جرم* های دندانی، غدد ترشحی بزاق را مسدود کرده و ترشح بزاق را به شدت کم می *کنند. لذا بوی بد دهان تشدید می شود. لینک به دیدگاه به اشتراک گذاری در سایت های دیگر More sharing options...
ارسال های توصیه شده
بایگانی شده
این موضوع بایگانی و قفل شده و دیگر امکان ارسال پاسخ نیست.